Quesadilla

Quesadilla

A quesadilla alapanyaga, avagy honnan származik a tortilla?

A tortilla évezredeken keresztül az azték civilizáció fontos alapétele volt. Az eredeti tortilla (azték eredetiben: tlaxcalli) egy vastag lepény volt, amit vízben áztatott, szárított, majd őrölt kukoricaszemekből készítettek. A spanyol gyarmatosítók adták neki a tortilla nevet, amely „tortácskát” jelent. A tortilla a latin-amerikai konyha egyik legfontosabb alapanyaga, mely számtalan módon használható, ld. taco, burrito vagy kiszárítva a nachos. Meg persze jelen írásunk tárgya, a quesadilla (ejtsd: ke-szá-dí-já).

Miért egészséges?

A tortilla nagyon egészséges, mivel alacsony a zsír- és sótartalma, ugyanakkor gazdag kalciumban, káliumban, rostban, vasban és B-vitaminokban. Ez utóbbinak az az oka, hogy az áztatás/szárításos procedúra során a kukoricából kioldódik a B3-vitamin, és bekerül a tésztába. Ráadásul még a búzalisztes változat is egészségesebb, mint a finomított lisztből előállított kenyér.

Mi is pontosan a quesadilla?

A quesadilla (szabad fordításban: sajtos apróság) egyébként az a tortilla, amit megtöltenek, összehajtanak, aztán pedig szépen egybesütnek. Alapesetben (ld. a név eredete) sajttal töltik (de ezen túlmenően bármi képezheti a töltelék tárgyát).

A klasszikus quesadilla elkészítése

A klasszikus mexikói elkészítési mód során első lépésként óvatosan megmelegítik a tortilla lapot, épp csak annyira, hogy némileg rugalmassá váljon, és félbe lehessen hajtani. Ezután megtöltik a mi fülünknek talán túlzottan is egzotikus (vagyis kimondhatatlan) nevű Oaxaca (ejtsd, kb: ua-ha-ka) sajttal, és addig sütik, amíg a sajt teljesen meg nem olvad.
Mexikóvárosban érdekes módon a klasszikus recept inverze működik: az ottani hagyomány szerint minden kerülhet a töltelékbe – sajtot kivéve. (Azt csak kifejezett külön kérésre tesznek bele.)

Hozzávalók

(Ez az étel kimondottan az, ahol hangsúlyozottan tág tere nyílik az egyéni kísérletező kedvnek. Alábbiak tényleg csak a kiinduláshoz, afféle sorvezetőként szolgálnak.)

Sajt reszelve (lehet többféle, a füstölt sajt különösen sokat dob rajta);
Sonka apróra vágva – de tetszés szerint kerülhet bele kockázott, pirított csirke-, pulyka-, sertéshús is;
Szósz: ketchup (cukormentes), paradicsompüré, jalapeno, kis tejföl – az arányok ízlés szerint változhatnak;
Paradicsomszeletek;
Spenótlevelek.

Elkészítés

Első lépésben a szépen kisimított tortillalap egyik felét szórjuk meg sajttal, arra helyezzük a tölteléket, majd ismét szórjuk meg sajttal. (A sajt kettős funkciójú: az íze mellett a ragasztó szerepét is betölti – így nem folyik ki a töltelék, amikor beleharapunk.)

Ezt követően hajtsuk össze, majd a szélénél gondosan hajtsuk is be, hogy a töltelék ne tudjon elszabadulni.

Serpenyőben, lefedve süssük – olaj nélkül! Így nem kenjük össze magunkat evés közben, de ami fontosabb: a tortilla elég vékony ahhoz, hogy bárminemű zsiradék nélkül is szépen meg lehessen sütni. Fontos a fedő is, amelyik megtartja a hőt, így a sajt gyorsan meg tud olvadni, miközben a tortillalap még nem ég oda. Kiegészítés: sütnek quesadillát olajban is (ez a quesadillas fritas), de ebbe most ne menjünk bele.

Vágjuk félbe, és úgy tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.