Kakaós kalács – Recept

Kakaós kalács

Hagyományos édes sült tészta

A kakaós kalács tradicionálisan lisztből tejjel, vajjal és tojással dagasztott, kelt, foszlós bélű, édes ízű sült tésztaféle. Eredetileg a hagyományos ünnepekre készítették. A szó szláv eredetű és a kalács eredeti kerek formájára utal. MInden oszágnak megvan a maga hasonló édes sült verziója: az erdélyi szászoknál a Klotsch, a szerbeknél a kolač, Bulgáriában a kozunak, Romániában a cozonac, Franciaországban a briós, Lengyelországban a chałka, Olaszországban a panettone.

Régen elkészítése azonos volt a házikenyérével

Csak külsőleg, formájában különbözött tőle: ugyanolyan tésztából lyukasra alakították. Napjainkban a dagasztáshoz tejet használnak, a tésztát tojással gazdagítják. A kürtőskalács kivételével a kalácsot kemencében sütötték, akár közvetlenül a kemence fenekére téve, akár tepsiben vagy vaslábosban. Sokféle formát ölthet: lehet kerek vagy hosszúkás, telt, lyukas közepű vagy rácsosan alakított, fonatlan vagy fonott.

Az egyik legismertebb kalács, a húsvéti fonott kalács készítéséhez friss élesztőt futtatnak fel langyos tejben, amelyet összedagasztanak a tojással és az átszitált liszttel, amiben kézzel vajat morzsoltak el. A kalácsot -alapos dagasztás után- langyos helyen, konyharuhával letakarva kelesztik, végül, mielőtt háromfelé veszik a tésztát és összefonják, még egyszer átgyúrják azt. Hogy a kalács héja fényes legyen, a nyers tésztát sütés előtt tejjel felvert tojással kenik meg.

A megadott mennyiségből 4 db 250 g-os kalács készül.

Hozzávalók:

  • tk liszt: 470 g;
  • fehér liszt: 150 g;
  • DW 1:4 édesítő: 20 g;
  • élesztő 25 g;
  • kakaópor: 200 g;
  • vaj: 10 g;
  • tejszín: 2 dl;
  • tojássárgája: 1db
  • só: 3 g;
  • víz- kb 1- 1,5 dl érzés szerint.

Kakaós kalács – elkészítés:

A folyékony majd a száraz összetevőket a vaj kivételével a tálba mérem, az élesztőt is csak belemorzsolom.Lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztok és a vége felé beleteszem a vajat is.

30 percet hagyom kelni, majd deszkára borítom és 3 egyenlő részre osztom. A gombócokat 10 percig hagyom pihenni. A kakaóport kevés vízzel összekeverem és 2 tészta buciba dolgozom, ezután kisodrom a szálakat és hármas fonással megfonom.

A kalácsot a felvert tojás sárgájával megkenem, 35 percig kelesztem, majd 170 fokos sütőben 32-35 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon barnulna, alufóliát teszek a tetejére hogy ne égjen meg. Rácson hagyom kihűlni.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.