Húspástétom

Húspástétom

Amilyen finom a húspástétom…

…Olyan egyszerű az elkészítése. Nem igényel se főzést, se párolást, pláne nem sütést. Ráadásul hűtőben napokig eláll. A húspástétom eltarthatóságának pontos időtartamát már sokan megpróbálták kiszámolni, de mindannyian ugyanarra jutottak: hamarabb fogy el, mint hogy akárcsak elkezdene megromlani.

De honnan ered?

A név maga amúgy latin (mások szerint francia) eredetű, a pasta (avagy patete) szóból származik, amely az olaszon át elterjedt tészta jelentés mellett kenőcsöt is jelent.
A középkorban terjedt el a készítése, amikor a hús konzerválására még nem léteztek a mai modern módszerek.
A 16. században még csak a királyok és főurak étele volt, hogy aztán a 19. századra világszerte népszerűvé váljon.

Hozzávalók:

füstölt főtt tarja 80 g
vajkrém 25 g
tejföl, 12%-os 25 g
lilahagyma 15 g
mustár 5 g
só 0,5 g
fekete bors 0,01 g

A húspástétom készítése:

(a fentiek szellemében rövid a leírás)

A tarját és a hagymát daraboljuk fel. Tegyük aprítógépbe, adjuk hozzá a vajkrémet, a tejfölt, a mustárt és a fűszereket, majd turmixoljuk krémesre. Tegyük hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Aki szereti, igény szerint tehet hozzá még 1 db főtt tojást is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.