Duplacsokis keksz

Duplacsokis keksz

A találó bonmot szerint a duplacsokis keksz a “sima” keksz és a brownie szerelemgyereke. Mielőtt rátérünk a duplacsokis keksz készítésére, sorra vesszük a kezdeteket, a kialakulását és a név eredetét.

A kekszek, mint édes, morzsálódó aprósütemények kialakulásának ideje meghatározhatatlan. Annyit tudunk biztosan, hogy a középkorban az angol pékek úgy készítettek kekszet, hogy a kisült kenyeret megédesítették és visszarakták a kemencébe, hogy megkeményedjen. Ahogy a kereskedelmi kapsolatok szerteágazóbbá váltak, a kekszek is egyre jobban elterjedtek. Idővel -a kezdetektől eltérően, amikor luxuscikknek számítottak- már nem csak a gazdagok asztalára kerülhettek.

Maga a név érdekes duplacsavarral jutott el hozzánk: a keksz angolul ugyanis többnyire biscuit, és csak kevésbé cakes. Mindez a németeket (az ő közvetítésükkel került ugyanis hozzánk) természetesen nem zavarta, és az utóbbit vették alapul. Ezt támasztja alá, hogy még száz évvel ezelőtt is kéksz-nek hívták, és csak utóbb kopott le az ékezet az -e betűről.
Apró adalék: az olaszok nem a németeken keresztül nevezték el a terméket. Ott a mai napig biscottó-nak hívják a kekszet.

Duplacsokis keksz – Hozzávalók:

30 g fehér liszt
100 g tk liszt
1 tk sütőpor
30 g cukrozatlan holland kakaópor
200 g csokicsepp (minimum 70 % kakaó szárazanyag-tartalommal) vagy 70 % feletti étcsokoládé
120 g hideg vaj
50 g édesítő (DW 1:4)
2 tojás
1 tk vanília aroma

Elkészítés

A csokicseppeket vízgőz felett felolvasztjuk és belekeverjük a vajat is. Amíg ez kihűl, addig a tojásokat habosra keverjük az édesítővel. Az így kapott masszába belekeverjük a vajas csokoládét, majd óvatosan az összes száraz hozzávalót is.
Vizes kézzel kb. diónyi gombócokat formázunk, kicsit a tenyerünkkel kilapítjuk és kis távolságra feltesszük a tepsire.

TIPP: ha előtte rövid időre hűtőbe tesszük, könnyebben tudjuk formázni.

12 perc alatt készre sütjük a kekszeket, 180 fokon.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.