IR alapelvek

Az ebédmenü minden szempontból megfelel az IR-diéta (inzulinrezisztens) elvárásainak.

A főbb irányelvek:

  • dietetikus állítja össze és ellenőrzi a menüt, amely zömmel lassú felszívódású szénhidrátokat és rostban gazdag alapanyagokat tartalmaz;
  • cukor helyett édesítőt, fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, vagy zabpehelylisztet használunk;
  • a “társbetegségek” (pl. pajzsmirigy alulműködés) okán jódozatlan sót használunk;
  • rizsből csak basmati rizst, tésztából pedig mindig durumot használunk;
  • a leves és főétel együtt 50 g CH-t tartalmaz;
  • az ebéd tökéletesen illeszthető a 160 grammos CH (szénhidrát) diétába, amelyet cukorbetegeknek és inzulinrezisztenseknek ajánlott fogyasztani, a vércukor szint ingadozásának elkerülése érdekében.